Kaip planuoti savo veiklas?

Kaip planuoti laiką ir organizuoti mokymosi procesą

Kadangi pasikeitė įprastas gyvenimo ritmas ir mokytis reikės kitaip, kad nepasimestum šiame emocijų chaose, siūlau keletą dalykų, kurie  padėtų Tau  būti labiau organizuotam.

  1. Pirmas žingsnis – pradėk nuo savo dienotvarkės planavimo. Susikurk savaitės kalendorių. Formų, kaip tai padaryti, yra įvairiausių – nuo kamštinės lentos, pakabintos virš rašomojo stalo, iki kalendoriaus telefone.
  2. Sudaryk sąrašą visų užduočių ir darbų, kurie Tavęs laukia kitą dieną, savaitę.
  3. Sukurk konkrečios savaitės darbotvarkę: sudaryk kasdienį tvarkaraštį; planuodamas/a kitą dieną, iš vakaro numatyk visos dienos veiklą ją aprašydamas/a detaliai: turi būti nurodytos valandos ir veiklos, pvz.: 1) keliuosi iš lovos, 2) papusryčiauju, 3) pradedu savo mokymosi procesą, 4) skiriu laiko poilsiui, 4) einu miegoti.
  4. Kad mokymosi procesas vyktų sklandžiai, sutelk dėmesį į vieną darbą. Uždaryk visus nereikalingus kompiuterio/planšetės/telefono naršyklės langus. Pasidėk į šalį telefoną ir išjunk garsą, kad telefono nematytum ir negirdėtum. Niekas aplinkui neturi Tau trukdyti.
  5. Labai svarbi yra darbo vieta. Rask ramią vietą, kad galėtum susikaupti. Venk mokytis lovoje. Atsisėsk prie stalo, kur gali patogiai įsitaisyti ir įsijungti kompiuterį. Patogiai susidėk reikalingus daiktus.
  6. Tarp užduočių daryk pertraukas (10-15 min.). Nueik trumpam įkvėpti gryno oro, atlik akių, rankų ar kokias nors kitas mankšteles, atsigerk vandens.
  7. Ir vėl prie pamokų. Kad ir kaip patraukliai skambėtų „tinginiavimo“ idėja, labai svarbu išmokti sakyti NE. Nes lauks neišmokta pamoka ir krūva neatliktų užduočių.
  8. Po pamokų namų darbus geriausiai ruošti iškart.
  9. Užuot atlikęs/usi užduotis bet kokia tvarka, susidaryk namų darbų planą. Susiek jas vieną su kita ir daryk nuosekliai. Pradžioje atlik sunkiausias užduotis. Kai atliksi jas, tęsk kitas užduotis.
  10. Tarp užduočių daryk pertraukėles.
  11. Jei užstringi, pasistenk problemą išspręsti kuo geriau. Ieškok pagalbos. Paprašyk brolio, sesers ar tėvų pagalbos. Arba paskambink klasės draugui. Tik neišsirink tokiam skambučiui draugo, su kuriuo kalbėsi telefonu visą dieną.
  12. Kai namų darbai jau paruošti, susidėk visus daiktus į vietą. Dabar gali imtis kitų veiklų – be kaltės jausmo ar minčių apie laukiančius namų darbus.
  13. Nepamiršk savo laisvalaikio, rask laiko pabendrauti su draugais ir savo šeimos nariais. Žaisk, skaityk, atsakyk į žinutes, galbūt reikia padėti namuose, atlikti tam tikrus namų ruošos darbus.
  14. Vakare apmąstyk savo dienotvarkę. Pagalvok apie savo dieną, kas pavyko, o kas trukdė būti nuosekliam/iai. Kokių kyla klausimų. Nepamiršk pasidžiaugti tuo, kas pavyko, ir pagirti save už tai!
  15. Planuok kitą dieną.

Tikiu, kad iš pradžių gali pasirodyti, jog dienotvarkės rašymas yra laiko švaistymas, tačiau jis padeda susidėlioti prioritetus ir realiai matyti, kokia diena Тavęs laukia.

                                                                                         Sėkmės!

Psichologė Danguolė Veršekienė

Skip to content