Astronomijos olimpiados įspūdžiai

Balandžio 27–29 dienomis dalyvavau 15-oje Lietuvos mokinių astronomijos olimpiadoje. Šiais metais baigiamajame ture (Lietuvoje vyksta du astronomijos olimpiados turai – atrankinis ir respublikinis, arba baigiamasis) dalyvavo 44 mokiniai.
Pirmąją dieną vyko teorinis turas. Reikėjo atlikti įvairias astronomines ir praktines užduotis: pagal nuotrauką nustatyti ūko plėtimosi greitį, amžių ir skersmenį, apskaičiuoti, kokia bus Žemės elongacija (kampinis nuotolis nuo Saulės ir planetos) stebint iš Žemės. Turas tesėsi apie 4 valandas. Po teorinio turo autobusais išvažiavome į Vilniaus planetariumą, kur vyko paskaita ,,Kelionė Paukščiu Taku“.
Antrąją dieną, apie 15 valandą, įsėdome į autobusus ir išvažiavome į Molėtų astronomijos observatoriją, kuri yra Kulionių kaime, ten vyko stebėjimų turas. Deja, visą dieną ir naktį buvo debesuota, todėl tikrasis stebėjimų turas nevyko. Vietoj jo suorganizuotas alternatyvus turas, kuris panašus į stebėjimų, bet užduotis reikia atlikti popieriaus lapuose: duotame žvaigždėlapyje apibraukti ir įvardyti žvaigždynus, jų ryškiausias žvaigždes, kur žvaigždyne tądien buvo zenito taškas ir kt. Paskui vyko dar keletas paskaitų apie Dobsono teleskopus, kuriais turėjome naudotis per stebėjimų turą.
Trečiąją dieną vyko olimpiados uždarymas. 4 mokiniai buvo apdovanoti auksiniais pirmos vietos medaliais, tarp jų buvau ir aš, taip pat aš geriausiai pasirodžiau pirmuose dviejuose turuose, savo amžiaus grupėje (šioje olimpiadoje yra 3 amžiaus grupė: 5–8 klasių, 9–10 klasių ir 11–12 klasių). Iš teorinio turo surinkau 78,1 % visų galimų taškų, o iš stebėjimo – 62,7 % visų taškų. Be to, aš taip pat gavau laureato diplomą, kuris skiriamas tiems, kurie 3 olimpiadą iš eilės laimi prizines vietas.
5 mokiniai, kurie laimėjo prizines vietas, buvo atrinkti į Tarptautinę astronomijos ir astrofizikos olimpiadą (IOAA), kuri vyks Tailande lapkričio mėnesį. Aš esu dar per jaunas tokiai olimpiadai, todėl galėčiau pretenduoti tik į Tarptautinę astronomijos olimpiadą, bet dar nežinoma, kur ir kada ji vyks šiais metais, nors Rusija jau yra parengusi abi komandas į abi astronomijos olimpiadas, todėl olimpiada turėtų vykti.
Man ši olimpiada labai patiko ne tik dėl to, kad laimėjau pirmąją vietą, bet ir todėl, kad susiradau naujų draugų bei pažįstamų, gerai praleidau laiką.

Simonas Akelionis, 8e klasės mokinys

Skip to content