Mokiniai skatino rūšiuoti šiukšles ir tausoti aplinką

Visą balandžio mėnesį VGTU inžinerijos licėjus dalyvavo Žaliosios olimpiados I etape, kurį mūsų mokykloje koordinavo biologijos mokytoja Edita Daiva Jankauskienė. Mokiniai dirbo kartu su biologijos mokytojomis ir susipažino su pagrindinėmis aplinką tausojančio vartojimo taisyklėmis – rūšiavo atliekas bei taupė resursus.
Atliekų rūšiavimas vyko atliekant skirtingas veiklas. Mokiniai ne tik rinko ir pridavė popieriaus, plastiko bei stiklo atliekas, bet ir pakartotinai jas panaudojo: iš raukšlėtojo popieriaus dėžių gamino rūšiavimo konteinerius, iš plastikinių butelių –  įvairių žmogaus organizmo sistemų modelius, stiklainiuose kūrė mikropasaulius, plastikiniuose puodeliuose daigino sėklas, naudojo juos fosilijų gamybai, patys bandė perdirbti popierių ir pasigamino laiškų popieriaus. Vėliau, pakartotinai panaudoję popieriaus, plastiko ir stiklo atliekas, vaikai gamino įvairius buityje naudojamus daiktus. Pradinių klasių mokiniams buvo paruoštos pamokėlės bei viktorinos apie atliekų rūšiavimą. Šioms veikloms ypač daug pastangų skyrė 6b ir 6c klasių mokiniai.
Norėdami geriau susipažinti su popieriaus gamybos ir perdirbimo technologijomis 7b klasės mokiniai lankėsi AB „Grigeo Grigiškės“ popieriaus gamykloje. Taip pat 7b klasės mokiniai licėjuje intensyviai skatino resursų (vandens ir elektros) taupymą, o vėliau sukūrė filmuką, kurį pristatė vesdami pamokėles jaunesnių klasių mokiniams. Vaikai pagamino skrajutes ir išdalino jas mokytojams, klasių vadovams. Paskirti mokiniai ilgųjų pertraukų metu lankėsi kabinetuose ir stebėjo, ar niekas nepalieka neužsuktų čiaupų, ar nepamiršta išjungti projektorių. Mokiniai sekdami skaitiklių duomenis skaičiavo, kiek mūsų mokykla sutaupė vandens ir elektros per 20 dienų.
Naujai įgyti įgūdžiai pravers visiems akcijos dalyviams, o noras būti dar draugiškesniems aplinkai tapo mūsų mokyklos bendruomenės gyvenimo dalimi.

Biologijos mokytoja Augustė Matvijenkaitė

Skip to content