4a klasės mokiniai lankėsi Valstybės pažinimo centre

Kovo 31 dieną 4a klasės mokiniai lankėsi Valstybės pažinimo centre. Centras yra Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos struktūrinis padalinys, pradėjęs veikti  2016-aisiais metais. Vienas svarbiausių šio centro tikslų yra edukacija, todėl edukaciniai užsiėmimai čia ne tik yra nemokami, bet ir vyksta labai kūrybiškai, patraukliai ir interaktyviai.
Patraukliausia mokiniams turbūt buvo tai, kad vos tik atėję gavo planšetinį kompiuterį – savotišką interaktyvų gidą. Keliaudami po ekspozicijų sales, vaikai matė ne tik įprastus stendus, bet ir turimu kompiuteriu nuskenavę kodus gavo kur kas išsamesnę informaciją norima tematika. Prieš mokinių akis vėrėsi ir iliustracijos, ir nuotraukos, ir nuorodos į straipsnius bei publikacijas, garsių žmonių komentarai ir pasakojimai, netgi skambėjo dainos. Mokiniai ne tik pasyviai žiūrinėjo stendus, bet  ir pasidalinę į komandas stengėsi kuo greičiau atlikti užduotis, atsakyti į klausimus.
Nuolatinę Valstybės pažinimo centro ekspoziciją sudaro kelios sekcijos – „Laisvė dalyvauti“, „Laisvė susitarti“, „Laisvė pažinti ir būti savimi“, „Laisvė spręsti ir veikti“, „Laisvė bendradarbiauti“. Pirmose trijose mokiniai galėjo susipažinti su esminiais valstybės elementais: teritorija, gyventojais, valstybės institucijomis ir jų funkcijomis, sužinoti, kaip veikia valstybės aparatas, koks mūsų, kaip piliečių, vaidmuo valstybės gyvenime, kaip priimami sprendimai skirtingose valdžios institucijose.
Bene didžiausio mokinių susidomėjimo sulaukė kitos dvi sekcijos, kuriose pasakojama Prezidento rūmų istorija, pateikiamos buvusių Lietuvos prezidentų gyvenimo detalės, pristatomi valstybės apdovanojimai, teikiami nusipelniusiems Lietuvos Respublikos ir užsienio piliečiams. Atskiroje salėje buvo galima apžiūrėti ir užsienio šalių vadovų bei tarptautinių organizacijų dovanas Lietuvos prezidentams, tarp kurių yra ir itin egzotiškų bei autentiškų dirbinių.
Apžiūrėję visas ekspozicijos sales ir išsprendę užduotis, mokiniai įsitikino, jog mes, piliečiai, turime ne tik tam tikras teises, bet ir pareigas, be to, tik nuo mūsų visų sąmoningumo, aktyvumo ir pilietiškumo priklausys, kokioje visuomenėje mes gyvensime ir kokią Lietuvą kursime, kokios vertybės bus saugomos ir įgyvendinamos.

4a klasės mokinės Miglės Pikturnaitės mama

Skip to content