VU Konfucijaus klasė – vartai į pasaulį

Bendradarbiavimas su universitetais – VU, VGTU – yra Mikalojaus Daukšos vidurinės mokyklos tradicija ir naujų galimybių bendruomenei – mokiniams, tėvams, mokytojams – garantas. Rugsėjo 27 dieną mūsų mokykloje iškilmingai buvo atidaryta Vilniaus universiteto Konfucijaus klasė – pirmasis Lietuvoje kinų kalbos centras vidurinėje mokykloje. Šventėje dalyvavo ir VU Konfucijaus klasę iškilmingai atidarė garbingi svečiai: Vilniaus miesto meras A. Zuokas, LR švietimo ir mokslo viceministras doc. R.Vaitkus, Vilniaus universiteto rektorius prof. J. Banys, Kinijos LR nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Zengwen Liu, LR Seimo narys prof. B. Juodka, VU Konfucijaus instituto generalinis direktorius prof. A. Beinorius, VU Konfucijaus instituto direktorė Zhang Donghui, Kinijos LR Liaoning universiteto prorektorius Xu Ping, LR Užsienio reikalų ministerijos Lotynų Amerikos, Azijos ir Okeanijos šalių departamento direktorė D. Mickevičienė ir kiti garbūs svečiai, kuriuos pasitiko ir svetingai priėmė mokyklos direktorė R. Mikalauskienė.

Vilniaus miesto meras A. Zuokas, sveikindamas VU Konfucijaus institutą su dešimties metų jubiliejumi, padėkojo už bendradarbiavimą ir pabrėžė, kad mokiniams verta mokytis kinų kalbos, nes mokant lietuvių, anglų, rusų ir kinų kalbas atsiveria plačios darbo galimybės.  Kinijos LR ambasadorius Zengwen Liu VU Konfucijaus instituto klasės atidarymo ceremonijoje kalbėjo apie viziją – kultūrinių mainų stiprinimą ir vidurinio mokymo perspektyvą. Švietimo ir mokslo viceministras doc. R.Vaitkus pastebėjo, kad daug mokinių turės galimybę mokytis kinų kalbos, susipažinti su papročiais ir, aišku, keliauti. Viceministras pasidžiaugė, kad Kinijoje studijuoja ir gauna stipendijas 25 lietuviai studentai. Vilniaus universiteto rektorius l.e.p. prof. J. Banys kreipdamasis į garbingus svečius priminė istoriją, kai rektorius prof. B. Juodka priėmė svarbų sprendimą Konfucijaus institutui įsikurti ir įsitvirtinti VU. Liaoning universiteto prorektorius Xu Ping kalbėdamas vylėsi, kad Lietuva taps Vakarų civilizacijos centru, kuris padės bendrauti su Kinijos LR. Tai bus politinis ir kultūrinis bendradarbiavimas. LR Užsienio reikalų ministerijos Lotynų Amerikos, Azijos ir Okeanijos šalių departamento direktorė D. Mickevičienė tvirtai įsitikinusi, kad Konfucijaus instituto klasės atidarymas – naujo etapo pradžia, kai kinų kalba pradedama dėstyti vidurinėje mokykloje. Tai – vartai į pasaulį, lyg nauji tiltai atsiveriančios galimybės. Direktorė D. Mickevičienė pakvietė mokinius būti kinų kalbos ambasadoriais kitose šalyse ir palinkėjo po kelerių metų susitikti dirbant diplomatinį darbą.

Po iškilmingų kalbų buvo pasirašytos bendradarbiavimo sutartys ir perkirpta simbolinė juostelė. Vėliau visi dalyviai buvo kviečiami pažiūrėti filmuotą medžiagą, leidusią susipažinti su ketverių metų VU Konfucijaus instituto darbu. Vyko kaligrafijos ir trijų hieroglifų kanono pamoka, kurioje dalyvavo mūsų mokiniai, o ją vedė Konfucijaus klasės mokytoja Wang Lei. Renginyje sportinius gebėjimus demonstravo čempionė Wang Junli, stebėjome kovos menų šokius su vėduoklėmis, Tai Chi pasirodymą. Šventės metu vyko kinų keramikos dirbtuvės, kurias paruošė kinų menininkas Li Jianshen. Dar kartą visus nustebino mokyklos mišrus choras ,,Dominante“, kuris atliko kūrinius ir kinų, ir lietuvių kalbomis.

Konfucijaus klasės įsteigimas Mikalojaus Daukšos vidurinėje mokykloje – tai ir naujas etapas Lietuvos švietimo sistemoje, ir didelė atsakomybė mokyklai, atveriančiai savo mokiniams vartus į pasaulį.

Lietuvių kalbos mokytoja Giedrė Pilipavičienė

Daugiau straipsnių apie šventę:

Vilniaus universiteto Konfucijaus institutas

Vilniaus miesto savivaldybė

Renginio akimirkos:

Skip to content