Inžinerijos savaitė „Marsas: misija įmanoma“

2024 m. kovo 25–29 dienomis VGTU inžinerijos licėjuje vyko inžinerijos savaitės „Marsas: misija įmanoma“ veiklos, pritraukusios visą mokyklos bendruomenę. Šis intensyvus veiklų ciklas buvo skirtas skatinti kūrybiškumą, mokymąsi ir įkvėpimą, o dalyvavimas įvairiuose renginiuose leido išbandyti savo jėgas, gilinti žinias ir atrasti naujas sritis.

Mokomųjų palydovų konstravimo konkurso „CanSat“ mokinių komandos pristatė savo darbus, pasakojo apie konstravimo ir programavimo procesą. Licėjaus 5 kl. mokiniai kvietė į parodą „Atspirties taškas – Vilnius“, kuri pritraukė dėmesį savo įdomiomis eksponatų ir įkvėpimo istorijomis, taip pat buvo galima pasigrožėti 5 klasių mokinių 3D pop-up atvirukų ekspozicija „Marsas: misija įmanoma“. Mokinių kūrybiškumas ir detalių kokybė paliko įspūdį bei įkvėpė aplinkinius svajoti ir fantazuoti apie ateities misijas į Marsą.

 

Tiek pradinukai, tiek vyresnieji mokiniai išbandė savo jėgas VILNIUS TECH organizuotame atrankiniame čempionate „Makaronų tiltai 2024“, kuris vyko VGTU inžinerijos licėjuje. Dalyviai susidūrė su rimtu inžineriniu iššūkiu – įgyvendinant savo kūrybinius sprendimus tinkamai sukonstruoti struktūras iš makaronų taip, kad tiltas išlaikytų kuo didesnę apkrovą nesugriuvęs.

Licėjaus bendruomenė buvo kviečiama dalyvauti jau tradiciniame inžineriniame protmūšyje, Tuo tarp 4 klasių mokiniai savo inžinerinėmis ir kūrybiškomis įžvalgomis bei atradimais dalinosi įgyvendintų inžinerinių (STEAM) darbų pristatymo konferencijoje, kuri vyko Lietuvos valstybės centriniame archyve. Čia mokiniai sudalyvavo ir įdomioje ekskursijoje. Smagu, kad palaikyti jaunųjų tyrėjų atėjo ne tik mokinių tėveliai, bet ir jaunesnieji bendramoksliai trečiokai. Tai buvo ne tik įdomi patirtis, leidusi mokiniams artimiau susipažinti su inžineriniais sprendimais, bet ir puikus pavyzdys jų kūrybiškumui ir norui aktyviai dalyvauti tyrinėjant.

Antakalnio seniūnijos bendruomenė turėjo galimybę pasidžiaugti kūrybinėmis velykinėmis dirbtuvėmis „Margas paukštis“, kuriose dalyvavusieji galėjo išreikšti savo kūrybinį potencialą ir džiaugtis kūrybiškomis veiklomis.

Inžinerinės savaitės veiklas užbaigė inžinerinės edukacijos ir išvykos ne tik Vilniaus mieste, bet ir į kitas Lietuvos vietoves. Apie 90 licėjaus gimnazistų apsilankė VILNIUS TECH, kur turėjo galimybę pamatyti, kaip inžinerija praktiškai taikoma įvairiose srityse, ir sužinoti bei išbandyti naujausias technologijas bei inovacijas.

Visos inžinerinės savaitės metu licėjaus mokytojai taip pat buvo kviečiami aktyviai įsitraukti į veiklas – inžinerinių pertraukų metu buvo galima ne tik smagiai pažaisti eksperimentuojant su vandeniu, šaukštais, šakutėmis, vaisiais ir daržovėmis, bet ir rimčiau padirbėti – specialioje dėlionėje konstruoti trimačius simetrinius objektus, skatinančius mąstymą bei kūrybiškumą.

Inžinerijos savaitė „Marsas: misija įmanoma” – dar vienas prasmingas žingsnis į priekį mokinių ir mokytojų inžinerijos pažinimo kelyje: veiklos ne tik skatino mokymąsi ir kūrybiškumą, bet ir įkvėpė bendruomenę svajoti, kurti, o kai kuriuos – gal net ir siekti aukštumų ateities technologijų srityje.

Inžinerijos savaitė 2024

Skip to content