VGTU inžinerijos licėjaus gimnazistų pasiekimai eXpo parodoje

Iš Lietuvos Junior Achievement pranešimo spaudai:

Kasmetinėje Lietuvos Junior Achievement organizuojamoje „Kalėdinėje mokomųjų mokinių bendrovių eXpo“ 130 moksleivių bendrovių iš visos Lietuvos pristatė savo produktus ir paslaugas eXpo lankytojams bei komisijai.

Savo idėją pristatė ir VGTU inžinerijos licėjaus mokinių komanda „Smartway“, kuri buvo viena iš Inovacijų agentūros apdovanotų bendrovių. Komandos idėja – sukonstruoti prietaisą, kuris padėtų spręsti senuose pastatuose besimokančių mokinių problemą. Mokiniai sukūrė prietaisą, matuojantį CO2 lygį patalpoje. Anglies dvideginio dujų negalime užuosti ar kitaip greitai pastebėti, tačiau, esant per dideliam jų kiekiui patalpoje, gali įsiskaudėti galvą, imti mieguistumas. Vaikinai patys sukonstravo dujų kiekį fiksuojantį prietaisą ir jį demonstravo „Kalėdinės eXpo“ metu. Net tokio dydžio patalpoje kaip „Litexpo“ parodų salė, susirinkus dideliam kiekiui lankytojų, prietaisas jau degė geltona lempute – tai rodė, jog CO2 kiekis šiek tiek viršija rekomenduojamą ribą.

VGTU inžinerijos licėjaus mokiniams tokia verslo idėja kilo patiems patyrus šią problemą ir jaučiant padidėjusio CO2 patalpoje poveikį mokymuisi. „Šios eXpo metu išgirdome, kad ir kitiems žmonėms reikia tokio produkto – ir kartu gavome vertingų pasiūlymų, kaip jį tobulinti, – sako „Smartway“ bendrovės vadovas Kristijonas Kazilionis. – Pavyzdžiui, į prietaisą integruoti dūmų detektorių, nes ši rinka yra labai plati. Atėję į mūsų stendą darbuotojai dalinosi patirtimi, kokiuose biuruose dirba ir kad būtent tame pastate tikrai labai praverstų CO2 detektorius.“ Parodoje „Smartway“ nariai demonstravo su 3D printeriu atspausdintą veikiantį prietaiso prototipą. Pasak vieno iš šios komandos narių, Martyno Bureikos, dabar aktualiausia užduotis – šalia prietaiso sukurti programėlę, kurioje vartotojui patogiu būdu būtų atvaizduojami duomenys – būtent CO2 kiekis patalpoje, dujų koncentracijos statistika (pavyzdžiui, kuriomis dienos valandomis, kuriomis dienomis CO2 koncentracija tampa didžiausia).

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/verslas/naujiena/mokslas-it/moksleiviu-verslai-prietaisai-ir-programeles-saugancios-nuo-galvos-skausmo-1290-2174718?utm_medium=copied

Skip to content