Tenerifė – ne  atostogoms?! Tikrai TAIP su „Erasmus+“!

2022 m. gegužės 16-20 d. VGTU inžinerijos licėjaus mokinių ir mokytojų komanda kartu Vokietijos, Rumunijos, Turkijos, Ispanijos bei Portugalijos mokyklų komandomis susitiko Tenerifėje, kur dalyvavo trečiajame „Erasmus+“ programos projekto „Ecology Through Collecting, Selecting and Recycling“ (Nr. 2020-1-DE03-KA229-077123_3 mokymosi mobilume Santa Cruz de Tenerife mieste.

Mobilumas prasidėjo bendradarbiavimo ir susibičiuliavimo nuotaiką skatinančiomis veiklomis: mokiniai išmėgino keletą tradicinių Kanarams būdingų sporto šakų, aplankė Las Teresitas paplūdimį ir Tenerifės karnavalo muziejų, kur ne tik stebėjosi nuostabiu ir puošniu reginiu, bet ir išgirdo apie šią senas šaknis turinčią tradiciją. Akį traukė stulbinamas karnavalo kostiumų kūrėjų  išradingumas! Matuodamiesi įvairius ryškiaspalvius kostiumus, mokiniai ir mokytojai netrukus patys tapo karnavalo dalyviais ir pasinėrė ir džiugesio bei šventės nuotaikas. Tenerifės mokyklos mokinių komanda supažindino su savo salos bei miestų istorija, tradicijomis.

Projekto dalyviai gilinosi į EKO problemas: Kanarų salų Vulkanologijos instituto (Volcano Institute of Canary Islands) mokslininkas vulkanologas paskaitos metu pristatė La Palmos salos ugnikalnio išsiveržimo realijas ir keliamus pavojus, jaunieji ispanų mokyklos mokslininkai supažindino su ypatingomis salos ekosistemomis: Las Mercedes kalnais, Teidės ugnikalnio nacionaliniu parku, Atlanto vandenyne aplink Kanarų salyną (Los Gigantes Clifs) gyvenančiais delfinais bei banginiais. Edukacinių išvykų metu projekto dalyviai aplankė šias vietas ir įsitikino jų unikalumu, ypatingumu bei tuo, jog nepaisant to, kad gyvename už kelių dešimčių ar tūkstančių kilometrų, visi esame atsakingi už kiekvienos pasaulio vietos, buveinės, gyvybės klestėjimą ir išsaugojimą.

Kūrybinių dirbtuvių mokykloje metu mokiniai buvo pakviesti į relaksacinę-edukacinę veiklą – liedami akvarelę ne tik mokėsi kantrumo, sutelktumo ir atsakingo kruopštumo, bet ir išlaisvino savo kūrybiškumą. Proceso metu įsitikino kiekvieno savo atlikto žingsnio poveikiu rezultatui. Dirbtuvių metu kiekvienas sukūrė skirtuką knygai su savo šalies pavadinimu. Visą savaitę vykusiose EKO dirbtuvėse mokiniai perdirbo senus, sugedusius skėčius: išardė sudedamąsias dalis ir iš tekstilinės dalies pasigamino vienetinius daugkartinio naudojimo maišelius. Buvo labai smagu ir naudinga sužinoti bei išmėginti dar vieną būdą, kaip savo veikla galima prisidėti prie nereikalingų daiktų perdirbimo ir mažesnio pasaulio teršimo savo sąmoninga kūryba ir tvariu vartojimu. Mobilume dalyvavusios dešimtokės Gerda ir Deimena džiaugiasi tokia nauja patirtimi: „Nustebino maišelių iš sulūžusių skėčių siuvimo rezultatai.“ (Gerda); „Per mobilumą išmokau pasidaryti daugkartinius pirkinių maišelius iš nenaudojamų/sulūžusių skėčių medžiagos. Toks vieno daikto pavertimas į kitą man labai patiko, kadangi sumažėja atliekų kiekis, o ir nežinojau, kad taip galima perdirbti skėtį.“ (Deimena).

Draugiškas bendravimas, pozityvus bendradarbiavimas, idėjų sklaida, naujai atrasti bičiuliai ir bendraminčiai, nauji pasaulėjautos ir pasaulėvaizdžio horizontai, patobulinti anglų k. komunikacijos įgūdžiai – tai pridėtinė vertė, kuri neabejotinai praturtina „Erasmus+“ programos dalyvių socialinį kapitalą. Anot mobilume dalyvavusio Vaido (10 kl.), „Šis mobilumas buvo įspūdinga patirtis. Žmonės buvo labai draugiški, programa be priekaištų – pakankamai veiklos ir galimybių susipažinti su vietos gamta ir kultūra.“ Vaidui pritaria ir Titas (9 kl.): „Labai patiko visa kelionė. Ypač visų mokinių iš skirtingų šalių bendrystė siekiant bendro tikslo – padėti aplinkai perdirbant nebenaudojamus daiktus. Buvo labai smagu!“

Aktyvios veiklos, naujos patirtys įkvėpė kiekvieną projekto dalyvį dar kartą susimąstyti apie asmeninės veiklos indėlio svarbą ne tik į savo, bet ir į viso pasaulio gerovę, kilo idėjų, ką dar galima  nuveikti, kad mūsų veiklos poveikis pasauliui būtų naudingesnis.

Kitas projekto komandų susitikimas vyks jau šių metų spalį mūsų licėjuje. Nekantraujame vėl susitikti, tik šįkart jau ne Tenerifėje, o Lietuvoje!

 

Keletas dalyvių ispūdžių ir minčių apie savo patirtis:

Gerda: „Šiame mobilume įsimintinos buvo ne tik kelionės, bet ir veiklos., daug sužinojome klausydamiesi paskaitos apie ugnikalnius ir neseniai įvykusią nelaimę La Palmos saloje. Kelionės po salą paliko daug įspūdžių – iš arti pamatytas vulkanas, maži miesteliai salos pakraščiuose… Tačiau didžiausią įspūdį paliko pasiplaukiojimas laivu, iš kurio stebėjome delfinus! Vaizdai nors ir nepakartojami, vis tik negali lygintis jų su naujomis pažintimis ir puikiais draugais, susirastais šioje kelionėje. Ypač šilti ispanai ir taip pat draugiški mokiniai iš kitų šalių tapo mūsų draugais, kurie, tikimės, tokie liks dar daugeliui metų ir ateinantiems mobilumams.“

Deimena: „Mobilumo metu turėjau galimybę susipažinti su mokiniais iš Vokietijos, Portugalijos, Ispanijos, Turkijos ir Rumunijos, taip pat pažinti Tenerifę, joje gyvenančių žmonių kultūrą ir tradicijas. Visi mokiniai ir mokytojai buvo labai šilti, malonūs ir draugiški. Su užsieniečiais labai gerai susibendravome, sutapo mūsų požiūriai ir buvo labai sunku išsiskirti. Iš Portugalijos mokinių paruoštų pristatymų sužinojau daugiau apie žiedinę ekonomiką ir kokiu principu ji veikia. Be veiklų, susijusių su ekologija, mobilumo metu keliavome po Tenerifės salą. Aplankėme Teidę, vulkaną, plaukėme vandenynu ir stebėjome delfinus, važiavome į kitus miestus, sužinojome apie Santa Kruze vykstantį karnavalą, ragavome Kanarų salų tradicinių patiekalų, o Tenerifės mokiniai ir mokytojai mums išsamiai pasakojo apie lankomus objektus, vietinį maistą bei istoriją. Kadangi gyvenau mažesniame miestelyje šeimoje, turėjau puikią galimybę pamatyti visą šeimos gyvenimą iš arčiau: jų įpročius, gyvenimo būdą bei vyraujančias tradicijas, tai mane labai sužavėjo. Pamačiau ne tik didžiųjų ir populiariųjų miestų, bet ir provincijos kraštovaizdį. Be nuostabios patirties, naujų pažinčių, daug išmoktų dalykų apie ekologiją ir kitos aplinkos pažinimo, aš labai gerai susibendravau su mūsų mokyklos mobilumo komanda, kuri buvo labai draugiška ir šauni!“

 

 

 

Skip to content